De Zwaan Metaal-Dordt B.V.
search

HVOF spuiten

Ervaart u slijtage aan uw onderdelen? Voorkom stilstand met HVOF (High Velocity Oxygen Fuel) spuiten. Deze spuittechniek zorgt ervoor dat uw nieuwe en gebruikte onderdelen voorzien worden van zeer slijtvaste coatings. HVOF spuiten is een thermisch spuitproces waarbij een brandstof en zuurstof worden verbrand om een spuitstraal te creëren. In deze straal worden poedermaterialen verhit en versneld, waardoor ze met hoge snelheid tegen een oppervlak botsen. Dit resulteert in een zeer dichte en sterke coating, die effectief is tegen slijtage, corrosie en hitte. Geschikt voor zowel herstel van gebruikte onderdelen als preventieve bescherming van nieuwe, verlengt HVOF de levensduur en verbetert het de prestaties van uw onderdelen, zelfs onder zware omstandigheden zoals abrasieve en erosieve slijtage. Het HVOF spuiten van uw producten kunnen wij veelal in huis verzorgen met onze state of the art machinepark. Lees verder voor meer informatie of vraag direct een offerte aan!

Vraag prijs aan

Brengt harde slijtvaste deklagen aan tot wel 72Hrc

HVOF spuiten onderscheidt zich van andere thermische spuitprocessen, doordat op hoge snelheid poederdeeltjes op het product worden gespoten. Het is de techniek waarmee zeer slijtvaste en harde deklagen op uw product kunnen worden aangebracht tot wel 72Hrc. Deze lagen bestaan uit exotische extreem harde elementen, zoals wolfraamcarbide (tungstencarbide).

Uw onderdelen behouden dezelfde maatvoering

Het proces en de spuitlaag die met HVOF spuiten wordt aangebracht, zullen uw onderdelen niet negatief beïnvloeden. De bestaande maatvoering en de structuur van het materiaal blijven hetzelfde. Dit komt, doordat de onderdelen gedurende het gehele proces niet warmer worden dan 150°C. Het proces is volledig computergestuurd voor een maximale reproduceerbaarheid.

Coatings met hoge hardheid en lage porositeit

De metallische coatings die worden aangebracht met HVOF spuiten, onderscheiden zich door de haalbare hoge hardheid en lage porositeit (< 1%). Hierdoor is de coating zeer geschikt om afdichtingsvlakken te gebruiken. Uw keerringen zullen veel minder snel inlopen op uw onderdelen en daardoor de standtijd enorm verlengen. Maar denk ook aan onderdelen die onder zware omstandigheden continu belast worden, zoals hydraulische plunjers.

HVOF spuiten - HVOF spuiten - Specificaties van HVOF spuiten
De mogelijkheden van HVOF spuiten

De voordelen van HVOF spuiten

HVOF spuiten biedt verschillende voordelen:

 • Zeer slijtvast: harde slijtvaste lagen tot wel 72Hrc met een nominale dikte van 0,25 mm
 • Zeer corrosiebestendig: chemische samenstelling die corrosiebestendig is en een lage porositeit
 • Harde coatings: hardere coatings mogelijk dan bij met lasercladden, geen last van microcracks
 • Dikke coatings: dikkere spuitlaag mogelijk dan bij hardchromen
 • Compacte coatings: voorkomt gaatjes of lege ruimtes
 • Lage oxidatiegraad: voorkomt roestvorming of aantasting door zuurstof
 • Computergestuurd proces: zorgt voor consistentie en nauwkeurigheid in het spuitproces

 

Vraag prijs aan

Voor welke onderdelen is HVOF spuiten geschikt?

HVOF spuiten kan worden toegepast op zowel nieuwe als gebruikte onderdelen. Ook uw zwaar beschadigde onderdelen kunnen, als het technisch verantwoord is, zonder enkel probleem worden voorzien van een HVOF gespoten coating. De ideale laagdikte is 0,2 - 0,3 mm. Indien de schade dieper is, zullen wij eerst een tussenlaag aanbrengen waarna het onderdeel alsnog kan worden voorzien van de HVOF gespoten coating. Uw gebruikte onderdelen die voorheen zwaar beschadigd waren zijn dan slijtvaster dan nieuwe onderdelen. Wij doen dit voor onderdelen met een grootte van 10 mm bij 50 mm tot 1500 mm bij 5500 mm. Hierbij voorbeelden van onderdelen die wij hebben voorzien van een HVOF gespoten coating voor onze klanten:

 • Loopbussen
 • Afdichtingsvlakken 
 • Transportschroeven
 • Scheepschroefadichtingen
 • Liners en sleeves van scheepsaandrijvingen
 • Lagerpassingen
HVOF spuiten - Sinds 1957 de specialist in metallische coatings

Sinds 1957 de specialist in metallische coatings

Sinds 1957 is De Zwaan gespecialiseerd in het aanbrengen van innovatieve metallische coatings. Deze coatings zijn ten behoeve van corrosiebestendigheid, slijtage preventie, hitteweerstand, erosiebestendigheid en elektronische isolatie. Eveneens valt maatvoering en slijtage herstel van uw kostbare onderdelen ook tot ons specialisme. Al meer dan 65 jaar bieden wij de oplossing voor het voorkomen van slijtage en verspilling van uw onderdelen. Graag helpen wij u verder om uw (toekomstige) machine een duurzamere oplossing te bieden.

De leverancier voor uw innovatieve coatings

Hoe u de onderdelen aanlevert kan u het beste met onze experts overleggen. De Zwaan Metaal kan alle vóór- en nábewerkingen veelal in huis verzorgen. Hierdoor kunnen wij snelle levertijden hanteren. Doordat wij al meer dan 65 jaar ervaring hebben op het gebied van metalliseren en machineren gaan wij niet snel een uitdaging uit de weg. Wij kunnen u volledig ontzorgen door het compleet vervaardigen van uw onderdeel en het transport regelen. Van A tot Zwaan, bij ons bent u aan het juiste adres!
 

Certificaten en lidmaatschappen

GTS Europe

GTS Europe

Lloyd's Register

Lloyd's Register

VTS

VTS

Koninklijke Metaalunie

Koninklijke Metaalunie

Wat ons uniek maakt

local_shipping
Snelle en spoed levering
info
65 jaar ervaring
person
Specialist in roterende onderdelen
workspace_premium
Lloyd's gecertificeerd
lightbulb
State of the art machinepark

Snelle levertijd door in huis te spuiten

Het HVOF spuiten van uw producten kunnen wij veelal in huis verzorgen. Hierdoor kunnen wij u een snelle levertijd bieden. Onze experts zullen in overleg met u bepalen hoe uw onderdelen aangeleverd worden. Ook zullen zij u meer informatie geven over het verloop van het gehele proces. Heeft u toch nog vragen over HVOF spuiten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Vraag prijs aan